*Varning längre inlägg om skola*
Jag fick en önskan om att skriva lite mer om min skola och självklart kan jag göra det. Jag går på Manawatu college vilket är en liten skola med någonstans mellan 200 till 300 elever. I ett Nya zeeländsk college går man year 9 till year 13  (jag är year 13) vilket motsvarar 12 åringar till 18åringar. Årskurs 9-12 bär uniform som är i blåa färger. När du är år 13 bär du "mufti" vilket betyder vanliga kläder fast med en del regler. Inte trasiga, inte för mycket nakenhet osv. Trodde de reglerna skulle vara väldigt strikta innan jag kom men de är det verkligen inte. Vi som européer är väldigt överdressade i skolan jämfört med här.
 
Du har 6 olika ämnen, samma varje dag, men inte i likadan tidsföjld. Jag läser som sagt i år: Dance, Media studies, Food and catering, Applied English, performance music, och Calculus. Förra året hade jag geografi också. Varje ämne har du i 50 minuter tills klockan ringer. Du får inte lämna klassrummet innan den ringt och om du kommer sent måste du gå till expeditionen för att få en "late-note". Det finns alltså fler regler som de två jag just nämnde och den sidan av skolan känns striktare än vad vi är vana vid i Sverige. Jag vet till exempel nästan inga av mina lärares förnamn, utan säger istället Mister eller Miss ( plus efternamnet om jag kan det). Lärarna har mer makt här än vad jag skulle säga de har hemma men alla är väldigt olika. Min matlagnings lärare är väldigt strikt (om du rör ditt ansikte måste du tvätta händerna osv) medan min media lärare har mer personliga relationer med alla sina elever. 
 
Jag tycker det såklart är vädigt kul att läsa kreativa ämnen och eftersom de är så specialiserade är det mycket ny mer fokuserad kunskap (typ hur man bakar smördeg bäst osv) och på en kul nivå. I musiken valde man ett instrument att fokusera på och sedan uppträda med (jag har sång och måste uppträda med 6 sånger), I media ska vi filma en dokumentär, i dansen ska vi koreografera en dans i grupper men också uppträda i "stage challenge". De mer studieinriktade ämnerna är på en helt okej nivå för en svensk som mig själv. Inte superenkelt men inte speciellt svårt heller. Calculusen är det ämne där jag måste anstränga mig mest eftersom det är matte främst inriktat på algebra. Mattespråket på engelska och till och med hur du skriver är nytt, och tog ett tag för mig att komma in i. Vissa saker har jag gjort tidigare vissa är helt nya. Det är inte mycket läxor utan det är mest tid på lektionerna för att lära sig allt som du sedan testas på i dina slutprov (ungefär som nationella). Andra ämnen som inte har slutprov har uppgifter (som tex media dokumentären) som du får dina betyg på. Eller betyg och betyg hela året går ut på att samla ihop 80 credits. Du får credits för varje, prov uppsats eller liknande.
 
I helhet är skolan för en utbytesstudent enkel. Jag har roliga ämnen och inga läxor. Det bästa är att du inte har några krav, främst från dig själv som du kanske kämpar med hemma eftersom inget spelar så stor roll. Jag skulle uppskatta att jag har pluggat runt 5 timmar sammanlagt sedan jag kom till NZ och just nu känner jag att jag nästan vill plugga, så ni förstår nivån... Hoppas du fick en bättre bild och att det lockar mer att åka som utbytesstudent nu, för skolan ska absolut inte hindra dig.
 
Fråga gärna mer eller be mig skriva om annat ni vill veta!
 
En bild från förmiddags rasten idag. Brooke och Tyla har uniform på sig eftersom de är med i "ledar teamet" (de är "international capten" och "sports capten"). Det var assembly (informationsmöte med hela skolan i aulan) imorse och då sitter hela ledarteamet på scenen i uniform men vanligen har de mufti. Vi har två raster om dagen och de spenderar vi oftast sittandes vid borden brevid poolen (ja min skola har en pool) eller i cafeterian som på bilden. 
Bild från skolans hemsida.. Lite uniformer och en bild av hur i princip alla klassrum ser ut som. Kvinnan är även min väldigt goa mattelärare. 
Min nya skolbuss eftersom jag numera åker från Shannon.. 
Tada!!! Mitt mästervärk i form av min skola. Ni fattar säkert ingenting men ändå.. (tog lång tid så skriv gärna en uppmuntrande kommentar för denna bild, behöver bekräftelse)
 
Facts:
  • En av de tre hundarna kommer och slickar mig på mina fötter varje morgon när jag går ut för att äta frukost. Tar det som en komplimang.
  • Vi samlar även "Manapoints" på skolan. Detta är papperslappar man får av läraren om man gjort något extra bra på lektionen (har redan fått två i engelskan i år wohoo). När man når en viss summa vinner man typ en kupong till cafét haha.
  • Inte många i det här landet verkar äta middag vid ett bord. Man sitter i soffan framför tv:n. Tänkte på det häromdagen att jag inte ätit vid ett bord på sååå länge på grund av sommarlov. Undra om jag kommer ha kasst bordsskick när jag kommer hem tro.

2 kommentarer

Anonym

04 Feb 2015 02:37

Vad intressant! Det är roligt att du skriver om så roliga saker! Ämnena varierar verkligen och tonläget är jättetrevligt! Läs gärna igenom texten innan du publicerar den. Brist på stor bokstav är ofta ett fel. Idag var parentesen lite tokig. Varmt tack för trevlig läsning! Kram mamma 💖

Svar: Haha jag läser igenom men var inte så uppmärksam tydligen.
Karin

Anonym

04 Feb 2015 22:17

Jättekul att läsa tack så mycket, kartan var jättefin haha!

Kommentera

Publiceras ej